Mat & Dryck

Att Marrakesh och Marockos matkultur är annorlunda från Sveriges råder det ingen tvekan om. Inte nog med att Marrakesh och Sverige ligger långt från varandra så är även klimaten väldigt olika i norra Afrika och Norden, detta är något som påverkar matkulturen mycket och frågan är då vad man äter och dricker i Marrakesh till vardags.

I Marrakesh finns områden som kallas souk. En souk är som en marknad eller ett område där det sker någon typ av hande av någonting. Det kan vara mat, kläder, kryddor, smycken eller nästan vad som helst annat. Om du tar dig till en souk där man handlar mat och äter i Marrakesh så kommer du snabbt upptäcka att det finns en hel del te med mynta. Detta te med mynta är gjort på grönt te, mynta och socker och dricks flitigt både till maten och som sällskapsdryck.

Det finns väldigt många olika restauranger i Marrakesh, både snabbmatsställen men också caféer och finare restauranger. Något som är centralt i matlagningen i Marrakesh är just fågel. Det görs många maträtter på fågel som kyckling och duva då dessa två fåglar finns naturligt att jaga. Det lagar mycket grytor baserade på fågel tillsammans med en hel del kryddor och även grönsaker. Inte allt för ovanligt är att maträtter innehåller couscous.

Vad du säkerligen kommer häpnas av när du går på marknader i Marrakesh är de stora utbuden av kryddor som finns att köpa som lösvikt. Det är färgglada, smakrika kryddor som kan användas till all slags matlagning (grillning, stekning, kokning etc.) för att få upp smaken och aromen. Om du känner dig sugen på att köpa hem lite kryddor för att pröva så finns det inga hinder att köpa med dig lite av varje i små påsar av kryddhandlarna i en souk (marknad) där det handlas mat.

Om du går på en matmarknad (matsouk) så kan du troligen stöta på många snabbmatställen. Det ser lite ut som en motsvarande korvkiosk i Sverige (fast i trä) och där serveras bland annat grytor baserade på kryddor och lamm, kyckling eller duva. Men det går också att hitta korvar och köttbullar baserade på lamm, kyckling eller duva. Den matupplevelsen som skulle kunna vara som störst är den som kommer då du går på dessa marknader som faktiskt har genuin mat gjorda av äkta ingredienser från lokala odlingar, bönder och råvaror. Matupplevelser i Marrakesh går verkligen att hitta, speciellt om du är från Sverige och inte någonsin ätit i närheten av den mat som finns i Marrakesh.

När du är i Marrakesh så kommer du kunna ta ett val om du ska hålla dig på de turistfällor som finns med restauranger och caféer som tar lika mycket där som hemma. Du kan ha som tumregel att ju billigare maten är från restaurang till restaurang (eller matstånd till matstånd), desto mer genuin är maten. Marrakesh kommer absolut bli en matupplevelse som är svår att glömma med sina kokade duvor, lammkorvar och kycklinggrytor med couscous.